De vertrouwenspersoon: een schakel van ongewenst naar gewenst gedrag op de werkvloer.
Vanuit de Arbowet is een organisatie verplicht om Psychosociale Arbeidsbelasting (PSA) te voorkomen. Hoe iedereen met elkaar omgaat op de werkvloer is van invloed hoe een medewerker zich voelt. Tot zover ‘so far so good’. Maar als er op een gegeven moment sprake is van factoren die werkstress veroorzaken dan is het moment om alert te zijn en de zaken als organisatie goed geregeld te hebben. Zo is ongewenst gedrag zoals pesten, discriminatie, racisme, (seksuele)intimidatie redenen voor langdurig verzuim en daarmee een gevolg van PSA. Psychosociale arbeidsbelasting kan enorme gevolgen hebben voor mens (psychisch, fysiek, financieel) en organisatie (vermindering productiviteit, financieel, imago, negatieve organisatiecultuur). Vanuit de Arbowet moeten organisaties ter voorkoming van PSA-beleid opstellen en uitvoeren. Het aanstellen van een in- en/of extern vertrouwenspersoon is een manier om daar vorm en inhoud aan te geven. Momenteel wordt er aan wetgeving gewerkt om het aanstellen van een vertrouwenspersoon ook wettelijk verplicht te stellen.
Wat kan een vertrouwenspersoon betekenen?
Voor medewerkers is het ten eerste belangrijk dat men de vertrouwenspersoon weten te vinden en dat het contact maken zo laagdrempelig mogelijk is. Dat duidelijk is aangegeven, via intranet bijvoorbeeld, waar men terecht kan. Nadat iemand de moed heeft gevonden om een gesprek aan te gaan met een vertrouwenspersoon dan kan hij/zij het verhaal kwijt. De vertrouwenspersoon is als het ware een ‘luisterend oor’. De vertrouwenspersoon denkt mee welke en of er vervolgstappen nodig zijn en wat de melder daarin wil. Die houdt daarin altijd de regie.
Daarnaast is de vertrouwenspersoon ook de signaleerder en adviseur van de organisatie. Elk jaar stelt deze een jaarverslag op waar o.a. trends worden aangeven (meer of minder meldingen bijvoorbeeld) en doet aanbevelingen om een positieve organisatiecultuur en gewenst gedrag te bevorderen.
Verklein risico op PSA
Toch zou voor iedereen binnen een organisatie heel fijn zijn als het risico op Psychosociale Arbeidsbelasting zo veel mogelijk wordt voorkomen en de cirkel van ongewenst gedrag kan worden doorbroken. De vertrouwenspersoon is daarin een belangrijke schakel. Daarnaast betekent het ook dat er binnen organisaties structureel het gesprek zou moeten worden gevoerd als het gaat om (on)gewenst gedrag en integriteitsvraagstukken. De tool Your Safe Workspace® faciliteert de organisaties hierin. Op basis van een vraag, dilemma, stelling of opdracht gaan teams met elkaar het gesprek aan over deze onderwerpen. Dat gebeurt o.l.v. een in- of externe gespreksleider en na loop worden en afspraken gemaakt. Ook kan er nazorg worden georganiseerd en anoniem worden gemeld.
Meer informatie over het voorkomen van PSA met Your Safe Workspace®?
Neem contact op via het formulier op de website voor een adviesgesprek of een demo.
https://www.yoursafeworkspace.com/contact